Manifest per un Casal de Joves

Per què el Clot – Camp de l’Arpa encara no té cap casal de joves? Per què seria important tenir-ne un? Què s’hi faria? Els i les joves volem aprofitar aquestes dates de Festa Major per posar de manifest la necessitat de disposar d’un punt de trobada que permeti desenvolupar les inquietuds individuals i col·lectives dels nostres joves.

En un nou context d’increment de l’associacionisme juvenil al barri – en l’actualitat es comptabilitzen fins a 92 organitzacions de joves segons dades del Centre de Recursos per Associacions Juvenils –  la localització d’un espai de trobada, capaç de coordinar la tasca de les diferents entitats no es troba contemplada per cap administració pública.

Segons consta en el Pla d’Equipaments Juvenils de la ciutat de Barcelona fins a l’any 2015, l’Ajuntament preveu la ubicació d’un Casal per cada barri, o conjunt de barris, amb més de 10.000 joves. Al Clot – Camp de l’Arpa en superem els 10.700, però tot i així, no se’ns ha inclòs en cap pla oficial. Tot plegat, tenint en compte que Sant Martí és dels districtes de Barcelona amb menys equipaments juvenils de la ciutat (sols disposem d’un Punt d’Informació, mentre a d’altres districtes com Nou Barris hi tenen ubicats fins a 3 casals de joves).

En aquest marc, no podem perdre de vista l’aplicació de l’anomenat Pla de Barris proposat l’any 2006 pel govern municipal del PSC, liderat per Joan Clos, segons el qual es van incrementar les divisions territorials per districte. A Sant Martí, vam passar de 4 a 10 barris. Sota el pretext, àmpliament rebutjat per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), d’establir polítiques de proximitat amb el ciutadà, les divisions de barris han fomentat la disminució de la ràtio necessària per a la construcció de nous equipaments públics. D’aquesta manera, la divisió del Clot – Camp de l’Arpa en dos barris diferents, ha fet disminuir el nombre de joves en 4.644 i 6.085, respectivament, segons dades del padró municipal de 2010; xifres que no superen la de 10.000 joves prevista pel Pla d’equipaments. A més, considerem que aquesta divisió territorial porta implícita una divisió veïnal i associativa que en dificulta la coordinació.

I és que el Casal de Joves no és un cas aïllat. La manca d’equipaments i la prioritat entre aquests, com el cas del Hub del Disseny a la plaça de les Glòries, ha deixat de banda d’altres de primer ordre com la biblioteca o el casal d’avis. Reivindicacions a les quals també ens hi volem sumar.

La Pinya es va crear l’any 2007 amb la intenció de coordinar el moviment juvenil del barri i crear espais d’oci alternatius. Des d’aleshores, sempre hem procurat implicar-nos en la realitat propera del barri i, ara, no en serà una excepció. Amb la voluntat de crear i construir nous espais de trobada, doncs, avui ens trobem amb una gran dificultat per tirar endavant la nostra tasca sense un espai propi autogestionat.

És per aquest motiu que demanem la ubicació d’un casal al barri que esdevingui punt de trobada de tots aquells qui, a títol individual o a través d’entitats, vulguin dur a terme un projecte propi, essent una plataforma de suport a nivell material i social dels joves i pels joves. Aquest espai l’entenem com una oportunitat per potenciar la identificació i la implicació, de manera que l’autogestió ha de ser una condició imprescindible.

Els i les joves iniciem aquest projecte amb ganes i il·lusió. Sabem que serà un camí llarg i complicat i per això us demanem la vostra col·laboració i implicació.

Per un casal de tots i totes!

Aquesta entrada ha esta publicada en Documents propis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s